Tandimplantat i Norrköping

Funderar du på tandimplantat? Det finns förstås många fördelar, men även några risker att överväga innan du tar ett beslut.

Tandimplantat är gjorda för att hålla hela livet, i förutsättning att de tas om hand enligt tandläkarens rekommendationer. Många ser därför tandimplantat som en stor och betydande investering, både för sig själva och för sin hälsa.

Tandimplantat i Norrköping

Funderar du på tandimplantat? Det finns förstås många fördelar, men även några risker att överväga innan du tar ett beslut.

Tandimplantat är gjorda för att hålla hela livet, i förutsättning att de tas om hand enligt tandläkarens rekommendationer. Många ser därför tandimplantat som en stor och betydande investering, både för sig själva och för sin hälsa.

Vem kan få tandimplantat? Ålder spelar ingen större roll, men ett krav är att ansiktsskelettet har vuxit klart. Det sker vid 17-20 års ålder. Med tandimplantat undviker du att friska tänder slipas ned eller belastas på andra sätt, vilket är ett vanligt inslag vid brokonstruktioner. Här finns inte heller risken för glapp, som det så lätt kan bli med en protes.

Fördelar med tandimplantat

Då tandimplantat inte framställs av biologiska material, är det inte möjligt för karies att angripa. En annan fördel är att du som patient har möjlighet att påverka implantatets utseende gällande form och färg innan det konstrueras hos tandtekniker.

Om du har haft ett oönskat mellanrum i en tandrad en tid, är det bra att ha i åtanke att tänderna strävar efter att jämna ut mellanrummet med tiden. Den oönskade luckan kommer att minskas ned i storlek, samtidigt som nya mellanrum uppstår mellan de andra tänderna på samma tandrad.

Dessa nya mellanrum kan i sin tur leda till nya problem i framtiden. Därför anser vi att det är viktigt att åtgärda mellanrummet snarast och därmed efterlikna de naturliga tänderna. En komplett tandrad kan i sin tur höja självförtroendet och vara uppbyggande socialt sett.

person holding silver steel tube
white and yellow wooden condiment shakers

Vilka är då riskerna?

Vid dålig munhygien och om rekommendationerna för omhändertagande av implantatet efter operation inte följs, kan infektion i tandköttet runt om implantatet bildas vilket kan leda till så kallat periimplantit. Periimplantit är ett tillstånd där det har uppstått en skada i mjukvävnaden. Detta sker ifall du inte tagit hand om tandimplantatet och bakterier har frodats.

Om det inte behandlas omgående kan du förlora en del av käkbenet vilket i sin tur kan göra att implantatet lossnar. Det löper en större risk för rökare att få periimplantit.

Om du vet med dig att du har en tendens till höga tandfickor eller har ett skört tandkött, är det bra att ha i åtanke att tandköttet med tiden kan dras tillbaka från implantatet och göra att metallen i implantatet syns. Tandläkaren undersöker dina tandfickor som en del av konsultationen.

Hos oss får du tre års garanti på tandimplantat.

Tandimplantat – Steg för steg

1. Konsultation

Ett möte med tandläkaren på 30 minuter bokas för att konsultera tandimplantat efter dina förutsättningar. Tackar du ja till kostnadsförslaget vid detta besök, kan förarbete göras vid behov i mån av tid samma dag. Alternativt görs det vid nästa besök, ifall du vill fundera över kostnadsförslaget. Kostnaden för konsultationen dras av kostnadsförslagets totala summa om du tackar ja till fortsatt behandling.

2. Operation

På operationsdagen kommer tandläkaren att fästa från en till sex stycken titanskruvar i ditt käkben under lokalbedövning. Därefter tar det vanligtvis mellan åtta och tolv veckor för skruvarna att växa ihop med käkbenet, beroende på dina förutsättningar.

3. Avtryck

När tandköttet har läkt runtomkring skruvarna, tas ett avtryck av hela ditt bett. Avtrycken skickas till tandtekniker som framställer dina nya tänder.

4. Montering

När vi har mottagit dina nya tänder från tandteknikern, ska de sättas fast i titanskruvarna. Om du därefter är nöjd med resultatet, är behandlingen nu helt klar.

5. Efter behandling

Det är av största vikt att följa tandläkarens rekommendationer om hur du tar hand om dina tandimplantat samt att återkomma på efterkontroller som tandläkaren bokar in. Ibland kan man behöva finjustera något.

Frågor och svar – tandimplantat

Vad kostar tandimplantat?

Priset för tandimplantat varierar. Dels beror det på dina förutsättningar och dels på hur många skruvar som ska sättas in. Du får alltid ett kostnadsförslag på konsultationen innan påbörjad behandling.

Vad kostar en ny tand?

Det beror på vilken tand som ska ersättas med ett implantat och vilka förutsättningar du har. En tydlig kostnadsbild får du i en konsultation för tandimplantat.

Får man bidrag för tandimplantat?

Ja, via Försäkringskassan får du tandvårdsstöd vilket innebär att du får hjälp med en del av kostnaden. Hur stort stödet är syns tydligt på kostnadsförslaget du får på konsultationen.

Hur lång tid tar det att sätta in ett tandimplantat?

För att sätta in ett tandimplantat behöver patienten komma till kliniken mer än en gång då det behöver finnas utrymme för läkning mellan besöken. Vid första tillfället sker en konsultation på 30 minuter. Vid andra tillfället utförs en operation som tar ungefär 60 minuter. Därefter behöver tandköttet tid att läka, vilket är individuellt hur lång tid det kan ta men tar vanligtvis åtta till tolv veckor. Tredje tillfället tar likaså ungefär 60 minuter, där avtryck tas. Fjärde och sista tillfället ska implantatet monteras och kontrolleras vilket går relativt fort.

Hur går det till när man sätter in tandimplantat?

Under konsultationen sker en kontroll för att se om du har förutsättningar att sätta in ett implantat. Ibland kan det krävas ett förarbete, som att dra ut en tand där implantatet ska sitta. Efter konsultation med tandläkaren kommer du att bli inbokad vid tre olika tillfällen. Under operationen kommer tandläkaren ge lokalbedövning och fästa en titanskruv i käkbenet som sedan behöver läka under några veckor. När läkningstiden passerat kommer du tillbaka för att ta ett avtryck som skickas till en tandtekniker, som tillverkar ditt implantat. Vid sista besöket monterar tandläkaren ditt implantat i munnen och kontrollerar att allt ser bra ut.

Hur långt efter tandutdragning kan man sätta in ett tandimplantat?

Det varierar beroende på vilka förutsättningar du har som patient, men i vanliga fall tar det ungefär två månader innan ett tandimplantat kan sättas in. Det kan ta längre tid om du är rökare eller tar vissa mediciner.

Hur känns det efter tandimplantat?

Ingen smärta ska uppstå efter att ett tandimplantat har monterats klart. Tandläkaren kommer att tala om hur du ska ta hand om din nya tand. Du kommer även att kallas till kontroller för att tandläkaren ska följa upp och se till att allt ser bra ut.

Vi utför även bland andra följande behandlingar:

Basundersökningar

Tandblekning

Botox & fillers

Proteser

Kronor & broar

Rotfyllning

Tandborttagning

Akut tandvård

Barntandvård

Tandimplantat

Konsultation för tandreglering

Cleopatra kan hjälpa dig på både svenska och spanska.

Kontakta oss vid frågor eller övriga funderingar.

Hitta hit

Lika lätt som det är att ta sig till Norrköpings centrum, vare sig det är med kollektivtrafik eller med bil, lika lätt är det att ta sig till oss!
Vi finns nämligen på Repslagaregatan 13, mitt emot Dominogallerian, sedan sommaren 2009.
I en lugn och mysig klinik vill vi att du som patient ska känna dig trygg och avslappnad. Därför är bakgrundsmusik under behandlingens gång ett vanligt inslag hos oss, men naturligtvis går det bra att behandlas utan musik också.

Vi tar gärna emot dig med tandvårdsrädsla, oavsett ålder.

Omdömen från våra kunder